Nieuwsbrief #13: De oogst komt van het land

Oogstploeg20 juli

 

Beste liefhebbers van lokaal geteelde groenten, 
 
Wat gaat de tijd snel! Hadden we rond de jaarwisseling nog een droom, de afgelopen weken komt die in volle omvang uit. We kwamen met de leden bijeen voor de eerste jaarvergadering en de dag erop was de allereerste uitgifte van de oogst aan de leden. Wat een geweldig moment. 

Lees je dit, ben je nog geen lid van onze coöperatie en wil je dit prachtige avontuur voor geen goud missen? Schrijf je direct in via deze link. Zo eet jij in de toekomst ook van je eigen boerderij.

Of meld je alvast aan voor een uitgebreide informatiebijeenkomst op landgoed Rorik in oktober. We vertellen over onze aanpak en wandelen over onze Herenboerderij. Aanmelden kan via deze link.

Veel leesplezier! 

Wolter van der Vlist
Voorzitter

Het feest van de eerste uitgifte!

Ongelofelijk hoe de leden van de coöperatie opeens een werkend boerenbedrijf runnen. Eerst ging de uitgifteploeg een paar weken geleden op stage bij Herenboeren Duinstreek (in Bergen). Daarna werd de eerste uitgifte tot in de puntjes voorbereid. De oogstploeg kreeg inmiddels instructie van boer Harold. En op zaterdag 13 juli was het dan zover: in de stromende regen ging de oogstploeg het land op en daarna volgde de allereerste uitgifte van groente aan de leden van Herenboeren Rorik. Vanuit de hele omgeving kwamen de leden naar de Barn op landgoed Rorik om hun oogstdeel op te halen. Ons activiteitenteam zorgde voor koffie/thee/limonade met wat lekkers. Een feestelijke ochtend die we niet snel zullen vergeten. Dat het maar elke week zo’n feest mag zijn!

Eerste uitgifte yeah

Een feestje: de eerste uitgifte in de Barn. Foto’s Yvette Zellerer

De eerste jaarvergadering van Herenboeren Rorik

We namen de eerste stap in 2021 met de oprichting van het kartrekkersteam. Daarna volgde na positieve gesprekken in december 2023 de oprichting van de coöperatie Herenboeren Rorik bij Batenburg notarissen in Beverwijk. Maar een coöperatie is niks op papier. Een coöperatie moet je doen, met elkaar!

Op de allereerste ledenvergadering op vrijdagavond 12 juli in de Barn op landgoed Rorik bespraken we met elkaar de plannen voor het komend jaar. Wolter hield als voorzitter de jaarrede en besprak het huishoudelijk reglement. Harold – de agrarisch bedrijfsleider van de coöperatie – gaf een toelichting op het teeltplan voor dit jaar en onze penningmeester Bob gaf uitleg bij de financiën in het jaarplan. Na vaststelling van alle stukken werden we door Zaza van Herenboeren Nederland gefeliciteerd met deze mijlpaal!

LAV

Een volle Barn met meer dan 100 man voor de eerste ledenvergadering. Foto: Rob Boutmy

Team biodiversiteit actief

Af en toe knijpen we onszelf even in de arm: wat zijn er al een hoop mensen actief betrokken bij onze Herenboerij! Allemaal leden die bijdragen aan onze gezamenlijke droom: de mooiste boerderij van Nederland. Een biodivers paradijsje in de Wijkermeerpolder waar het fijn is om te zijn. 

Een van de teams die al lekker actief zijn is team biodiversiteit. De groep was zo groot en zo divers dat inmiddels een flink aantal subteams ontstaan is: bodem, insecten, flora, en vogels. Ze zijn al op stage geweest bij onze zuiderburen Herenboeren Heemstede om te leren hoe zij de biodiversiteit monitoren en versterken op hun boerderij. Ook wordt er al regelmatig op het landgoed gekeken en geteld. Hieronder wat bewijsmateriaal van het speurwerk van team vogels.

Vogels Rorik

In de vroege ochtend op pad met team vogels. Kneu, patrijs, buizerd, gele kwikstaart. Foto’s: Rob Boutmy

Heerlijk werken op het land

Wat is het fijn dat de regen wat minder vaak met bakken uit de hemel valt. De temperatuur gaat wat omhoog en al het plantgoed schiet de grond uit! Er is de afgelopen weken heel veel geplant, geschoffeld en geoogst onder begeleidend gezang van de veldleeuweriken. Geweldig om de verbondenheid te zien ontstaan van de leden met ons land. Nu Harold een paar weken op vakantie is neemt ervaren rot Isabel Duinisveld de werkzaamheden waar. Wat fijn om zo’n bak aan kennis op de boerderij te hebben lopen. Daar zijn we heel dankbaar voor!

Aangemeld voor de boerenhulp-app?
Help jij mee op de boerderij? Zorg dat je als Herenboeren-lid in de ‘Boerenhulp’- appgroep terecht komt. In de app blijf je op de hoogte van het werk op het land en kun je je opgeven om mee te werken. Nog geen link ontvangen? Stuur ons een e-mail met je telefoonnummer en we voegen je toe. Inmiddels zitten al 137 (!) leden in de appgroep. Houd de app in de gaten.

Isabel op Rorik

Heerlijk werken op het land onder leiding van Isabel Duinisveld. Foto: Rob Boutmy

Koken met de oogst, leden delen recepten

Ja, daar sta je dan bij de eerste uitgifte: sla, tuinboontoppen en als je geluk had een nog net niet doorgeschoten kropje andijvie. Een week later: snijbiet, twee soorten sla en groenselderij. Wat kook je daar in hemelsnaam mee? Geen probleem! Al snel deelden de leden hun favoriete recepten met elkaar. Dat doen we in de HB Rorik kletsgroep. Een paar uur na het ophalen van de oogst verschijnen de eerste foto’s van heerlijke gerechten. Hieronder v.l.n.r. gefermenteerde groenselderij met wortel en ui, boerenomelet met snijbiet, spirali met snijbiet, groene salade met tomaat en tomatensoep met groenselderij. Genieten!

Koken

Leden delen met elkaar in de HB Rorik Kletsgroep hun recepten inclusief deze heerlijke foto’s. 

Pak je agenda er maar bij!

De komende tijd staan de volgende activiteiten in de agenda van Herenboeren Rorik. Zien we jullie daar?

  • 1 augustus – Film on the Farm georganiseerd door De Groente Amsterdammer en Café Picknick wordt elke 1e donderdagavond van de maand een film vertoond in de Barn. Komt dat zien. Entree 5 euro.
  • 8 september – 2e kennismakings(mid)dag leden Herenboeren Rorik. Voor de leden die eind mei niet aanwezig konden zijn. De leden van Herenboeren Rorik ontvangen hierover voorafgaand nog een apart bericht om zich aan te melden.
  • 13 oktober – informatiemiddag wil jij volgend jaar ook meedoen als Herenboer? Er is nog plek! Kom naar onze informatiebijeenkomst voor geïnteresseerden in oktober. Meld je aan via deze link.

Deel de nieuwsbrief en volg ons online

Help je mee om onze droom te realiseren? Laat iedereen weten van het bestaan van Herenboeren Rorik. Deze nieuwsbrief ging naar meer dan 400 abonnees, maar die kan naar veel meer mensen in de regio. Stuur de nieuwsbrief dus vooral door naar je buren, vrienden en familie. Zorg dat ze zich aanmelden voor de informatiemiddag in oktober op landgoed Rorik. En volg ons! Op FacebookInstagram en LinkedIn zijn we te vinden. Like onze pagina’s en deel de berichten. Dat helpt!

Heb je vragen of kun je niet wachten om mee te helpen als je dit leest? Stuur dan een mailtje naar rorik@herenboeren.nl. 

Het team van Herenboeren Rorik

Wolter (06-46846273), Nathalie, Bob en Denise 

Deel dit bericht: