Nieuwsbrief #12: Boer Harold is begonnen op landgoed Rorik

Harold eerste werkdag

 

Beste liefhebbers van lokaal geteelde groenten, 
 
Het is groeizaam weer en dus weer een enorm volle nieuwsbrief over het wel en wee van onze Herenboerderij op landgoed Rorik. We zijn blij, want Boer Harold is begonnen! We verwelkomden lid nr. 100 afgelopen week en er is door veel leden weer hard gewerkt op het land. Geweldig inspirerend om al die activiteiten te zien!

Lees je dit en ben je nog geen lid van onze coöperatie en wil je dit prachtige avontuur voor geen goud missen? Schrijf je direct in via deze link. Zo eet jij deze zomer al groenten van je eigen boerderij.

Of kom langs op onze rondleidingen op landgoed Rorik in juni. We vertellen over onze aanpak en wandelen over onze Herenboerderij. Aanmelden kan via deze link.

Veel leesplezier! 

P.S. Ben je na deze nieuwsbrief nog niet uitgelezen? Lees het prachtige interview met Geert van der Veer (oprichter van Herenboeren) in De Volkskrant van afgelopen vrijdag. Titel: ‘Als de bij er niet meer is, krijgen we een voedselprobleem’.

Eerste werkdag boer Harold

Wat een feestelijk moment! Afgelopen donderdag was de eerste officiële werkdag van onze boer Harold. Daar hebben we natuurlijk even bij stilgestaan. Met een heerlijke tompouce voor alle werkers op het land. Wist je dat Harold zich een aantal jaar geleden aansloot bij Herenboeren Aan den Drecht in Leimuiden? Daar werd hij gegrepen door het boerenvak. Hij besloot de deeltijdopleiding aan de Warmonderhof in Dronten te volgen en is dit jaar geslaagd! En nu is hij onze Herenboer. Pas dus maar op beste leden: voor je het weet maak jij ook een carrièreswitch en wil je boer worden. 

Tompouce voor Harold

Een feestelijke eerste dag van ‘onze boer’ Harold. Foto: Rob Boutmy

Interesse? Schrijf je in voor een rondleiding!

Ben je nog nooit op landgoed Rorik geweest? Ben je nieuwsgierig hoe de percelen van Herenboeren Rorik erbij liggen? Denk je erover om je aan te sluiten bij onze bijzondere coöperatieve boerderij? Kom dan naar onze rondleiding over het landgoed. We organiseren er twee in juni voor geïnteresseerden. Een avondwandeling op donderdag 13 juni en een ochtendwandeling op zondag 23 juni. We vertellen alle ins- en outs er over het Herenboeren-concept, de stand van zaken van onze Herenboerderij en je kunt er al je vragen kwijt. 

Meld je vooraf even aan via deze link.

Rondleiding

Weten waar wij aan het boeren zijn op landgoed Rorik? Kom naar onze rondleiding. Foto: Rob Boutmy

Teams en ploegen uit de startblokken (voor leden)

Tijdens de kennismakingsdag vroegen we onze leden of ze een handje wilden helpen bij het reilen en zeilen van onze boerderij. Nou dat hebben we geweten! Wat een enthousiasme. We hebben om te beginnen de volgende teams samengesteld: Team Samen, Financiën en kascontrole, Communicatie, Biodiversiteit, Kwaliteit- Arbo, Milieu (KAM) en ICT. Ook zijn de volgende ploegen geformeerd: Boerenhulp (Oogstploeg), Klus- en onderhoud en Uitgifte.

De eerste teams en ploegen zijn al bijeengekomen om kennis te maken. Zit je in een team/ploeg die nog niet bijeen is gekomen, wees niet getreurd. De komende tijd nemen we contact op met alle teams en ploegen. Was je niet bij de kennismakingsdag maar wil je ook graag aan de slag? Meld je dan aan via dit formulier.

Inschrijven in teams en ploegen

Inschrijven voor teams en ploegen gebeurde ondertussen in de Barn onder leiding van Madeleine en Denise

We hebben meer dan 100 leden!

Alweer 2 weken geleden gingen Bob en Wolter langs bij Martijn en Mieke in de Broekpolder in Beverwijk. Om hen te verwelkomen als 100ste lid van Herenboeren Rorik. We vroegen hem zich even voor te stellen.

Wie zijn de trotse bezitters van het 100ste ledencertificaat?
Martijn (45 jr. scheepsbouwkundig ingenieur) en Mieke (40 jr. en pedagogisch coach kinderopvang). Onze kinderen Bente, Sep en Fiene zijn 6 jaar, 4 jaar en 10 maanden oud. 

Waarom zijn jullie lid geworden?
We zijn lid geworden omdat we de laatste tijd bewuster zijn gaan nadenken over ons voedsel en dus ook bewuste keuzes proberen te maken. Waar komt het vandaan, hoe wordt het gemaakt? De kinderen weten heus wel dat appelen aan een boom groeien en wortelen in de grond e.d. Maar het lijkt me ook heel goed om te laten zien dat het verbouwen van groente(eten) tijd en moeite kost. Wat is er voor nodig om die wortel op je bord te krijgen. En tegelijkertijd is het ook heel leuk om in de buitenlucht aan het werk te gaan en mee te helpen. 

Het spreekt me persoonlijk aan dat we als herenboeren het “stukje” land ook een beetje verfraaien voor de biodiversiteit en ruimte geven aan de natuur.

Waar kijk je naar uit?
We kijken er erg naar uit om op zaterdag met de hele familie de oogst pakketjes op te halen en even over de boerderij te struinen.

Ook deze zomer nog lid worden? Dat kan! Meld je aan via onze website.

Heerlijk werken op het land

Normaal valt er 58 mm neerslag gemiddeld in Nederland in mei. Dit jaar was het gemiddelde van de maand mei circa 122 mm. Kortom: een kletsnatte maand. Misschien wel de allernatste maand ooit sinds de start van de neerslagmetingen in 1906. En dat hebben we gemerkt op het land. Geregeld stonden de bedden onder water. Gelukkig konden we de afgelopen week weer het land op. En dat deden we met een heleboel leden!

En afgelopen week voor het eerst onder leiding van Harold. Heerlijk! Met het nieuwe materiaal en na een korte uitleg werkte dat uitstekend. Wat lagen de bedden er netjes bij na afloop. Nu werken aan de opbouw van de productie. Het is een uitdagende tijd voor het telen van groenten door de vele regen, slakken en hazen op het landgoed.

Aangemeld voor de boerenhulp-app?
Help jij mee op de boerderij? Zorg dat je in de ‘Boerenhulp’- appgroep terecht komt. In de app blijf je op de hoogte van het werk op het land en kun je je opgeven om mee te werken. Nog geen link ontvangen? Stuur ons een e-mail met je telefoonnummer en we voegen je toe. Inmiddels zitten al 120 (!) leden in de appgroep. We bekijken nu de mogelijkheden om ook in de avond en het weekend mee te werken. Houd de app in de gaten.

Schoffelen

Heerijk schoffelen en bijkletsen op het land. Foto: Rob Boutmy

Bouwweg van Tennet over landgoed Rorik

Je hebt het misschien al gezien, maar dwars over ons land ligt op dit moment een flinke bouwweg. Netbeheerder Tennet is bezig om het bestaande energienetwerk uit te breiden. Ze leggen hiervoor een nieuwe (ondergrondse)kabelverbindingen tussen Beverwijk en Oterleek aan. Deze gaat schuin over (of beter gezegd, onder) ons perceel. De planning is dat deze kabel volgend voorjaar al in gebruik is. Voor ons teeltseizoen in 2025 zal het beperkt invloed hebben is de verwachting.

Lees meer over de werkzaamheden op de website van Tennet.

Tennet bouwweg

Wat er allemaal komt kijken bij het versterken van ons energienetwerk zie je nu op ons land. Foto: Rob Boutmy

Bestel je eigen kleding van Herenboeren Rorik (voor leden)

Tijdens de kennismakingsdag zijn de aanwezigen er al op geattendeerd: onze eigen Herenboeren Rorik-kleding. Omdat de webshop voor individuele bestellingen 15 euro verzendkosten rekent hebben we een formulier gemaakt waar je je bestelling door kan geven. We bestellen dan vanuit Herenboeren Rorik in bulk. De volgende bestelling doen we voor 1 juli gedaan. Kijk in de webshop voor de maatvoering maar bestel via bovenstaand formulier.

Om het zo duurzaam en zo betaalbaar mogelijk te houden, is er voor gekozen om de bestellingen te verzenden naar 1 bezorgadres per boerderij. Zo hoeven er niet telkens heel veel verschillende pakketjes naar heel veel verschillende adressen in heel Nederland te worden gestuurd. Overzichtelijk én beter voor het milieu.

Herenboeren Rorik op Lentemarkt in Beverwijk

Gewapend met een krat appels, flyers en onze mooie Herenboeren Rorik-banners stonden Bob en leden Henk en Annet Gouma vorig weekend op de Lentemarkt in Beverwijk. Geweldig dat jullie het verhaal van Herenboeren hebben verteld aan de geïnteresseerden.

Lentemarkt

Bob, Henk en Annet stonden vorig weekend op de Lentemarkt in Beverwijk

Onze ambassadeurs

Tijdens de kennismakingsdag introduceerden we een nieuw initiatief: onze ambassadeurs. Leden van Herenboeren Rorik die trots vertellen over de reden waarom ze lid zijn geworden. We delen hun verhalen met heel veel plezier online om zoveel mogelijk mensen te laten zien wie we zijn. Mensen met idealen, mensen die van gezond eten houden of gewoon gezellig samen de handen uit de mouwen willen steken. Fotograferend Herenboer René Prins maakte prachtige portretten van onze ambassadeurs. 

Wil jij ook het verhaal van Herenboeren Rorik helpen vertellen? Onze leden maken de coöperatie. Meld je aan door een mail te sturen naar rorik@herenboeren.nl. En volg ons natuurlijk op Facebook en Instagram.

 

Ambassadeurs

Hugo, Céline en Marcel zijn 3 van onze eerste ambassadeurs van Herenboeren Rorik. Foto: René Prins

Pak je agenda er maar bij!

De komende tijd staat een flink aantal activiteiten in de agenda van Herenboeren Rorik. Zien we jullie daar?

  • 13 juni – rondleiding geïnteresseerden over landgoed Rorik. Kom kijken bij onze Herenboerderij en sluit je aan. Aanmelden via de link. Donderdagavond om 20 uur.
  • 23 juni – rondleiding geïnteresseerden over landgoed Rorik. Kom zondagochtend om 10 uur langs tijdens een wandeling over onze Herenboerderij. Aanmelden via de link.
  • 4 juli – Film on the Farm georganiseerd door De Groente Amsterdammer en Café Picknick wordt elke 1e donderdagavond van de maand een film vertoond in de Barn. Afgelopen week keken we naar ‘The real dirt on farmer John’. In juli staat ‘The seeds – the untold story’ van Vandana Shiva op het programma. Ze was afgelopen week in Nederland en bezocht ook landgoed Rorik. Bekijk hier de trailer van deze bijzondere film. Van harte aanbevolen. 

En – alleen voor leden – onder voorbehoud alvast….

  • 12 juli – algemene Ledenvergadering (ALV) de eerste ALV van Herenboeren Rorik. Die wil je als kersvers lid natuurlijk niet missen. We presenteren het teeltplan voor dit jaar, stellen het bestuur en de boer voor en bespreken ons eerste jaarplan.
  • 8 september – 2e kennismakingsdag leden Herenboeren Rorik. De leden van Herenboeren Rorik ontvangen hierover voorafgaand nog een apart bericht om zich aan te melden.

Deel de nieuwsbrief en volg ons online

Help je mee om onze droom te realiseren? Laat iedereen weten van het bestaan van Herenboeren Rorik. Deze nieuwsbrief ging naar meer dan 400 abonnees, maar die kan naar veel meer mensen in de regio. Stuur de nieuwsbrief dus vooral door naar je buren, vrienden en familie. Zorg dat ze zich aanmelden voor de rondleidingen op landgoed Rorik. En volg ons! Op FacebookInstagram en LinkedIn zijn we te vinden. Like onze pagina’s en deel de berichten. Dat helpt!

Heb je vragen of kun je niet wachten om mee te helpen als je dit leest? Stuur dan een mailtje naar rorik@herenboeren.nl.

Het team van Herenboeren Rorik

Wolter (06-46846273), Nathalie, Bob en Denise 

Deel dit bericht: