Nieuwsbrief #11: De groei van coöperatie Herenboeren Rorik

Eerste planten de grond in

 

Beste liefhebbers van biologische groenten, 

Het is alweer even geleden dat we een nieuwsbrief verzonden, maar wat is er veel gebeurd! Daarom nu een ramvolle nieuwsbrief vol met informatie over de opbouw van onze coöperatie. De maand mei was een maand vol mijlpalen

Zo gingen de eerste planten de grond in voor en door de leden, tekenden we de detacheringsovereenkomst met onze boer Harold, organiseerden we een drukbezochte kennismakingsdag én sloot het 100ste lid zich bij ons aan. We zijn er nog vol van!

Lees je dit en ben je nog geen lid van onze coöperatie en wil je dit prachtige avontuur voor geen goud missen? Schrijf je direct in via deze link. Zo eet jij deze zomer al groenten van je eigen boerderij.

Of kom langs op onze rondleidingen op landgoed Rorik in juni. We vertellen over onze aanpak en wandelen over onze Herenboerderij. Aanmelden kan via deze link.

Veel leesplezier! 

Kennismakingsdag groot succes

Het moment waar we misschien wel het meest naar uitkeken dit jaar: de kennismakingsdag met onze leden van Herenboeren Rorik. Op deze door Denise en Madeleine fantastisch georganiseerde dag volgden de leden vier workshops verspreid over het landgoed.

De leden werden hartelijk ontvangen door de organisatie met een heuse stempelkaart en heerlijke – door de leden – zelfgebakken taart en cake. Ook stelde onze boer Harold zich voor aan de leden. Daarna was het tijd voor de workshops. Twee sessies op de akker en twee binnen in de Barn en op de zolder van café Picknick. 

Wormenworkshop

Ons Herenboeren-lid Jeroen Buijs gaf de leden een inkijkje in de wondere wereld van de wormen

Onder de bezielende leiding van Jeroen Buijs en Nathalie doken de leden in het wormenwonderland. Het belang van wormen werd uitgelegd aan de leden en er werd onderzoek gedaan naar de verschillende wormen. We leerden over strooiselwormen, bodemwormen en pendelaars. En lekker met je handen in de klei natuurlijk.

Onze Herenboeren-boer Harold

Verderop bij de akker stond onze boer Harold klaar om de leden wat basiskennis bij te brengen over onkruid. Ook lagen er schoffels klaar om de eerste basistechnieken onder de knie te krijgen. Alle leden weten nu hoe je arbotechnisch verantwoord moet schoffelen. En het is natuurlijk ook leuk om je eigen boer in het echt te zien en te spreken!

Ledencertificaat picknick

De leden ontvingen uit handen van de penningmeester en voorzitter hun (door Herenboeren-lid Arno de Ruijter ontworpen) ledencertificaat. Inmiddels staat de teller op 101!

de zolder van café Picknick werden ondertussen in razend tempo de ledencertificaten uitgereikt. Alle leden werden van harte gefeliciteerd met hun deelname aan de coöperatie en kregen uit handen van onze penningmeester Bob hun certificaat. Een feestelijk moment! Ondertussen konden de leden inspiratie opdoen en meedenken over de inrichting van de boerderij en hun voorkeuren aangeven.

Teams en ploegen

In de Barn werd uitleg gegeven over de organisatorische inrichting van de boerderij. We werken met teams (organisatie) en ploegen (boer). De leden kregen uitleg van Madeleine en Denise en gingen aan de slag met het stroomschema en deelden zichzelf in met behulp van geeltjes. Geweldig om al die enthousiaste leden te zien. 

Inschrijven in teams en ploegen

Inschrijven voor teams en ploegen gebeurde ondertussen in de Barn onder leiding van Madeleine en Denise

De ochtend- en middagsessies werden afgesloten door onze voorzitter. Hij benadrukte de kracht van het collectief. Door samen te werken lukt het ons. “Vol trots kijk ik om me heen als ik jullie hier zie staan. Mensen die lef tonen en de handen uit de mouwen steken. Samen maken we de mooiste Herenboerderij van Nederland!” Als dank voor het werk van de afgelopen jaren als trekker van de coöperatie ontving hij van het kartrekkersteam een mooie bos bloemen uit handen van Denise

Dank voor jullie hulp

Dank aan alle leden die hielpen bij de organisatie van deze mooie kennismakingsdag. Met het meedenken, de voorbereiding, het klaarzetten van de Barn, het bakken van heerlijke taarten, het enthousiast begeleiden van de workshops, prachtige foto’s maken en het opruimen. Door jullie hulp liep de hele dag alles op rolletjes. Het was een dag die we niet snel zullen vergeten! 

Planten, regen, planten en regen

Eindelijk! Eindelijk was het droog genoeg om de akker te bewerken en de bedden klaar te maken voor het planten. Op 14 mei was het dan zover: de eerste plantdag van Herenboeren Rorik. De eerste planten en zaden voor onze herenboerderij kwamen begin mei en mochten eindelijk de grond in.

Een flinke club enthousiaste leden ging met prachtig weer het land op om onder leiding van Kasper en Kester het plantgoed te planten. Welke kleding is eigenlijk handig? Hoe ver moeten de planten uit elkaar en zijn kniestukken niet heel handig? We ontdekten met elkaar hoe het werken op het land is.

14 mei eerste plantdag

Een mijlpaal: 14 mei 2024 de eerste plantdag van Herenboeren Rorik

Aan het eind van de dag zaten er duizenden planten in de grond en begon het te regenen. Perfect natuurlijk! Overdag zon en in de avond regen. Maar daar bleef het helaas niet bij. Er volgde nog veel, heel veel meer regen. En ondertussen kwam een nieuwe voorraad plantgoed van Jongerius naar landgoed Rorik. Uiteindelijk droogde de grond redelijk op en kon er vrijdag 24 mei weer geplant worden. Dat moest op hoog tempo, want – je raadt het al – in de middag begon het weer te regenen.

24 mei planten

Onze leden Carl, Chantal, Martin, Bernadette, Egbert en Marlijn doen aan agrofitness

Aangemeld voor de boerenhulp-app?

Help jij mee op de boerderij? Zorg dat je in de ‘Boerenhulp’- appgroep terecht komt. In de app blijf je op de hoogte van het werk op het land en kun je je opgeven om mee te werken. Nog geen link ontvangen? Stuur ons een e-mail met je telefoonnummer en we voegen je toe. Inmiddels zitten al 120 (!) leden in de appgroep. We bekijken nu de mogelijkheden om ook in de avond en het weekend mee te werken. Houd de app in de gaten.

Nieuwsbrief 9 5

Bestel je eigen kleding van Herenboeren Rorik

Tijdens de kennismakingsdag zijn de aanwezigen er al op geattendeerd: onze eigen Herenboeren Rorik-kleding. Hier op de foto zie je onze voorzitter met een mooie Herenboeren Rorik-polo. Je bestelt ‘m via de webshop van Herenboeren Nederland. Loop jij straks ook op de boerderij met een mooie polo, sweatvest of Herenboeren-pet? Dat kan heel eenvoudig. Je gaat naar de website  www.herenboeren-merchandise.nl. Daar vind je kleding en merchandise. 

 

WhatsApp Image 2024-05-26 at 11.29.08
  • Je kunt op individueel niveau bestellen en eenvoudig zelf afrekenen met iDeal. Lekker simpel!
  • Je kunt de meeste items bestellen met het specifieke locatiegebonden logo van onze eigen Herenboerderij (selecteer Rorik).
  • Elk kledingstuk is voorzien van maattabellen zodat je goed kunt inschatten welke maat bij jou past.

Om het zo duurzaam en zo betaalbaar mogelijk te houden, is er voor gekozen om de bestellingen maximaal 2x per maand te verzenden naar 1 bezorgadres per boerderij. Zo hoeven er niet telkens heel veel verschillende pakketjes naar heel veel verschillende adressen in heel Nederland te worden gestuurd. Overzichtelijk én beter voor het milieu.

Herenboeren op de radio en TV bij de NOS

Het vertrouwen dat het ons ging lukken komt natuurlijk vooral door Herenboeren Nederland. We staan echt op de schouders van inmiddels 20 boerderijen die ons voorgingen en de fantastische ondersteunende landelijke organisatie. Al 10 jaar zijn verstreken sinds Geert van der Veer begon met de eerste Herenboerderij in Boxtel.

De komende maand houden verschillende Herenboerderijen open dagen voor geïnteresseerden. Verslaggever Matthijs van de Wiel van het radio 1 journaal was zaterdag 18 mei op bezoek bij Herenboeren Op ’t Lies (onder Breda). Luister naar de reportage in twee delen: deel 1 en deel 2.

En toen als klap op de vuurpijl was Herenboeren in het NOS 𝗮𝗰𝗵𝘁𝘂𝘂𝗿𝗷𝗼𝘂𝗿𝗻𝗮𝗮𝗹! Heb jij ons, samen met 2 miljoen andere Nederlanders, ook in het achtuurjournaal gespot? Geweldig toch dat er op deze manier aandacht wordt geschonken aan onze inspanningen om samen te werken aan een duurzaam voedselsysteem!

Gemist? Je kijkt het hieronder terug.

Wat een promotie op het 8 uur journaal voor Herenboeren

Pak je agenda er maar bij

De komende tijd staat een flink aantal activiteiten in de agenda van Herenboeren Rorik. Zien we jullie daar?

  • 1 juni – lentemarkt Beverwijk met Herenboeren Rorik konden we natuurlijk niet ontbreken op de lentemarkt onder de Wijkertoren op zaterdag 1 juni. We staan er met een kraam en ons promotieteam.
  • 13 juni – rondleiding geïnteresseerden over landgoed Rorik. Kom kijken bij onze Herenboerderij en sluit je aan. Aanmelden via de link. Donderdagavond om 20 uur.
  • 23 juni – rondleiding geïnteresseerden over landgoed Rorik. Kom zondagochtend om 10 uur langs tijdens een wandeling over onze Herenboerderij. Aanmelden via de link.

En – alleen voor leden – onder voorbehoud alvast….

  • 12 juli – algemene Ledenvergadering (ALV) de eerste ALV van Herenboeren Rorik. Die wil je als kersvers lid natuurlijk niet missen. We presenteren het teeltplan voor dit jaar, stellen het bestuur en de boer voor en bespreken de plannen.

De opbouw van onze boerderij

En ondertussen gaat ook de opbouw van onze organisatie door. De afgelopen tijd heeft ons kartrekkersteam er flink de schouders onder gezet.

Inrichting teams en ploegen
Wat een enthousiasme bij de kennismakingsdag. We inventariseerden er de animo van de leden voor de verschillende teams en ploegen. De komende week inventariseren we deze en gaan we met elkaar aan de slag met de opbouw. Ook volgt er een mogelijkheid voor leden die de kennismakingsdag hebben gemist om zich op te geven voor teams en ploegen. Wil je daar niet op wachten stuur dan een mail

Pachtovereenkomst en geen overname boomgaard
Alle laatste punten staan op de ‘i’ en de rentmeester is aan de slag om in overleg met de verschillende partijen de pachtovereenkomst op te stellen.

Na onderling overleg is besloten om niet – zoals eerder wel de bedoeling was – een deel van de boomgaard van Rorik over te nemen. We durfden deze stap op dit moment niet te nemen. Tijdens de ALV vertellen we er meer over.

Flowchart

Deel de nieuwsbrief en volg ons

Help je mee om onze droom te realiseren? Laat iedereen weten van het bestaan van Herenboeren Rorik. Deze nieuwsbrief ging naar meer dan 400 abonnees, maar die kan naar veel meer mensen in de regio. Stuur de nieuwsbrief dus vooral door naar je buren, vrienden en familie. Zorg dat ze zich aanmelden voor de rondleidingen op landgoed Rorik. En volg ons! Op FacebookInstagram en LinkedIn zijn we te vinden. Like onze pagina’s en deel de berichten. Dat helpt!

Heb je vragen of kun je niet wachten om mee te helpen als je dit leest? Stuur dan een mailtje naar rorik@herenboeren.nl.

Het team van Herenboeren Rorik

Wolter (06-46846273), Nathalie, Bob en Denise 

Deel dit bericht: