Nieuwsbrief #3: Vliegende start voor Herenboeren Rorik

Beste liefhebbers van eten van eigen grond, 

We zijn eigenlijk nog maar pas begonnen en hebben nu al een overvolle nieuwsbrief over de komst van onze coöperatieve buurtboerderij op landgoed Rorik. Onze organisatie groeit als kool en we kijken met veel plezier terug op een volle maand aan activiteiten. En ook voor de komende maand hebben we natuurlijk plannen. Zo organiseren we op zondag 11 februari om 13:00 uur de volgende bijeenkomst voor geïnteresseerden. Aanmelden doe je hier.

Wil je ook lid worden? Aanmelden kan via deze link. Download de intentieverklaring en stuur ‘m op. Dan ben je zeker van een plek zodra we van start kunnen met onze Herenboerderij. Wees dus op tijd!  

Veel leesplezier! 

DSC05808

Foto: Eva de Jongste Fotografie

We groeien als kool! Op naar een volle Herenboerderij

De kop is eraf! De eerste maand van de opbouw van onze Herenboerderij zit er bijna op. En wat een maand was het! We ontvingen na het openen van de inschrijving meteen al intentieverklaringen van mensen die niet konden wachten om te beginnen. We zagen het bezoek aan onze website toenemen, het aantal abonnees van onze nieuwsbrief groeide door naar meer dan 200, we kregen volgers op Facebook, Instagram en LinkedIn én we ontvingen meer dan 120 mensen op onze informatiebijeenkomsten op 14 en 20 januari. Wow!

Met de drukbezochte bijeenkomsten haalden we ook de pers. We stonden in IJmond Nieuws, Beverwijk Nieuws, De Uitgeester, Nieuwsblad Uitgeest Nieuwsblad Beverwijk en Nieuwsblad Heemskerk en de Castricummer. Kortom, volle kracht vooruit naar een volle Herenboerderij! 

Rorik in de pers

Foto: Herenboeren Rorik in de lokale media

Volgende informatiemiddag 11 februari om 13:00 uur

We hielden twee informatiemiddagen in januari en die bevielen uitstekend. Daarom organiseren we een volgende bijeenkomst op 11 februari om 13:00 uur in de kas van Zacht Staal op landgoed Rorik. Aanmelden doe je via deze link. Kom langs, hoor alles over onze aanpak, de planning, de kosten en en stel al je vragen aan het kartrekkersteam. We kijken ernaar uit om jullie te ontmoeten.

Infomiddag 14 januari

Foto: meer dan 120 mensen bezochten de informatiemiddagen in januari

De opbouw van onze boerderij

De afgelopen maand heeft ons kartrekkersteam er flink de schouders onder gezet. Er moet namelijk nog flink wat water door de Rijn voordat we in de zomer onze eerste groente van eigen grond op ons bord zien liggen.

Pachtovereenkomst
Belangrijkste op dit moment is het vastleggen van het gebruik van de grond in een pachtovereenkomst. Hiervoor is een rentmeester (een specialist in grondzaken) vanuit Herenboeren Nederland aangesloten die ons helpt om te komen tot een overeenkomst met landgoed Rorik. We gaan daarbij uit van een zo lang mogelijke termijn. We hopen dit proces in maart af te ronden.

We zoeken een boer voor Rorik
Herenboeren Nederland heeft een vacature opgesteld en opengesteld voor een Agrarisch Bedrijfsleider voor Herenboeren Rorik. Ken je iemand met de benodigde ervaring die past bij de uitgangspunten van Herenboeren? Laat het ons weten.

Ontwerp en inrichting van de boerderij
Hoe onze boerderij er straks uit komt te zien is onderwerp van gesprek in de werkgroep ontwerp & inrichting (O&I). Daarin worden we begeleid door Anne Bruin en Bart Willems van Herenboeren Nederland. We bespreken het teeltplan, de gefaseerde aanpak, het gebruik van de ruimtes op het landgoed, machines, boomgaard et cetera. Elke twee weken komt deze werkgroep bij elkaar. Herenboeren Nederland organiseert daarnaast informatiebijeenkomsten speciaal voor de vier boerderijen die in 2024 van start gaan. Afgelopen maand waren dat sessies over administratie en verzekeringen, over de algemene ledenvergadering organiseren en jaarplan schrijven en over de boomgaard.

Kartrekkersoverleg
Spraken de kartrekkers elkaar de afgelopen jaren eens per maand, inmiddels is de frequentie flink opgevoerd. Iedere week nemen we de stand van zaken door en bespreken we de actielijst. De ene week digitaal, de andere week bij een kartrekker thuis.

De eerste Herenboeren van Herenboeren Rorik

De eerste leden hebben we al ontmoet. En wat een leuke leden hebben we bij Herenboeren Rorik! Enthousiast, betrokken en vol energie om samen de coöperatie tot een succes te maken. De afgelopen weken gingen de kartrekkers bij onze leden langs in Beverwijk, Heemskerk, IJmuiden en Assendelft. Om iedereen even persoonlijk te bedanken voor hun inschrijving en nader kennis te maken. Overal kregen we een warm onthaal en vertelden we over het wel en wee van onze op te richten Herenboerderij. Dat was fijn kennismaken. Binnenkort gaan we ook met z’n allen kennismaken. Daarover in een volgende nieuwsbrief meer.

We namen voor elk nieuw lid een ‘Hier woont een herenboer’-raamposter mee. De eerste hangen al in het dorp! Heb jij ze al gezien?

Leden Herenboeren Rorik 2

Foto: onze enthousiaste leden met raamposter

Doe mee met de campagne en meld je aan!

We zijn aan de slag om zoveel mogelijk mensen te vertellen over onze prachtige droom: een eigen buurtboerderij in de Wijkermeerpolder op landgoed Rorik. De afgelopen maand gingen de kartrekkers langs de deuren met onze flyers. Ook hielpen al flink wat nieuwe leden mee. Daarmee laten we steeds meer mensen weten van onze plannen en groeit onze beweging. Ook meedoen met de opbouw? Laat het ons weten.

2022_Goedentijd_MarkvStokkom_34

Foto: Mark van Stokkom

Verder luisteren en kijken over Herenboeren

Luister naar de podcast van Herenboeren
Dat een Herenboerderij een flinke organisatie vereist is wel duidelijk. Wil je er meer over weten? Horen hoe dat op werkende Herenboerderijen gaat? Leer alles over het wel en wee op de Herenboerderijen in Nederland. In de Podstal gaan Ad en Paul op zoek naar de aanpak en werkwijze van Herenboeren. Daarbij interviewen ze de oprichters en gaan langs bij diverse Herenboerderijen. Inmiddels staan al vier afleveringen online. 

Webinars van Herenboeren Nederland
De afgelopen jaren organiseerde Herenboeren diverse webinars over uiteenlopende thema’s. Bereid je alvast voor op onze eigen Herenboerderij en kijk naar afleveringen over onder andere een gezonde bodem, participatie van leden en de principes van Herenboeren. Enfin, er staan er 8 online dus uren kijkplezier! Van harte aanbevolen.

Help mee om onze Herenboerderij te realiseren

Help je mee om onze droom te realiseren? Laat iedereen weten van het bestaan van Herenboeren Rorik. Deze nieuwsbrief ging naar meer dan 200 abonnees, maar die kan naar veel meer mensen in de regio. Stuur de nieuwsbrief dus vooral door naar je buren, vrienden en familie. En volg ons! Op FacebookInstagram en LinkedIn zijn we te vinden. Like onze pagina’s en deel de berichten. Heb je vragen of kun je niet wachten om mee te helpen als je dit leest? Stuur dan een mailtje naar rorik@herenboeren.nl.
 

Het team van Herenboeren Rorik
 

Wolter (06-46846273), Nathalie, Bob en Denise 

Deel dit bericht: